Veganuary 2018 – kokkuvõte

Kätte on jõudnud veebruar ja veganuary (vegan-jaanuar) on selleks korraks läbi. Kuidas mul läks ja mida ma kõigest sellest õppisin?

Kõigepealt tahan ma ennast kohe kiita, olen olnud väga usin ja valmistanud põhimõtteliselt kõik söögikorrad kodus ise. Varem oli mees see, kes meile kokkas aga nüüd mul on rohkem aega, ma tunnen asja vastu suuremat huvi ja mulle lausa meeldib süüa teha. Minu jaoks on olnud põnev katsetada uusi retsepte ning avastada erineviad kombosid ja maitseid aga siiski on üsna tihti õhus küsimus:

Mida siis ikkagi süüa teha?

Olen palju kasutanud Deliciously Ella Every Day kokaraamatut, samuti olen Pintrestist otsinud vegan retsepte ning mõne supi ja salati loominguliselt ise valmis keetnud/ kokku pannud. Minu lemmikuks on olnud lihata borš, hernesupp ja kinoa-rukola salat (vaata retsepti SIIT). Ja loomulikult minu hommikupudrud, ilma nendeta ei kujutaks ma enam hommikuid ettegi!

veganuary - riisipuder
Riisipuder rosinate, banaani, mandlivõi, mustikate, kakaonibside ja kaneeliga.

Kui varem sai sageli lõuna kuskilt kaasa haaratud, minu lemmikuks oli Tokumaru lõhe-avokaado don, siis veganuary jooksul olen pidanud läbi mõtlema kõik toidukorrad ning väljas kohtudes valima kohad, kus on valikuid ka veganitele. Minu kõige meeldivam avastus oli La Tabla, sealne supertaco kõrvitsa-suvikõrvitsa fritterite, pähklikastme, habanero-salsa ja värske salatiga oli niiiiii hea, et isegi nende imeline Tembleque (magustoit) jäi selle varju!

Samuti proovisin ma veganuary jooksul mitmeid poes müüdavaid vegan valmistooteid:

Peedikotletid, porgandikotletid, kikerherne kotletid, falafelid, porgandi-kapsa šnitslid (Uvic). Kõik eelnimetatud tooted mekkisid väga hästi. Falafelid ja kikerherne kotletid olid minu meelest veidi kuivavõitu aga peedikotletid ja porgandi-kapsa šnitslid olid see-eest mõnusalt mahlakad ja on kogu sellest valikust minu lemmikud. Kindlasti ostan jälle.

Kaste taimetoitlastele (Lehtsala). Mulle meenutas maitselt see kaste täiesti tavalist majoneesi, milles oli üsna tugevalt sinepimaitset tunda. Koostis ise on üsna lihtne (vesi, rapsiõli, nisujahu, suhkur, sool, sinepipulber, äädikas) ega sisalda säilitusaineid, stabilisaatoreid, paksendajaid, lõhna- ega värvaineid. Tegin selle kastmega ühel korral ka kartulisalatit ja pean ausalt tunnistama, et minu meelest tuli see taimne kartulisalat palju maitsvam kui klassikaline liha või vorstiga variant. Aga jah, tervisetoote tiitlit ma sellele kastmele ei annaks ja kuna püüan vältida nii gluteeni kui lisatud suhkruid, siis nii pea ma selle kastme järgi poodi ei rutta.

Mahe tofu marinaadis (Loodusvägi). Üle ootuste mõnus toode, eriti kui on pannil mõlemalt poolt krõbedaks praetud. Mulle meeldis selle maitse aga tekstuur jäi minu jaoks siiski veidi harjumatuks, ma ei ole tegelikult kunagi suur tofu fänn olnud, aga seda ostaksin ma teinekord jälle. Tean juba täpselt, mida ma sellest teeksin – ühe mõnusa taimse ramen supi tofu ja shiitake seentega (retsept -> LINK).

Kas mul õnnestus veganuary 100% kaasa teha?

Kahjuks pean ausalt tunnistama, et EI! Siin on need toiduvalikud, kus ma valisin teadlikult loomset toorainet sisaldavad toidud (perspektiivi mõttes ütlen, et see oli kuuel toidukorral 93-st vahepalasid arvestamata):

 • Riisinuudlid muna ja juurviljadega (Chi)
 • Aloo Palak ja Parsi Byriani (Lendav taldrik)
 • Lihaga boršš (Reval Cafe)
 • Chorizo Napoleon (Gustav Cafe)
 • Kana-juustu pirukas ja martsipanisaiake (Gourmet Cafe)
 • Pestoga tehtud pastaroog ja salat (kodus)

Kuidas olid lood maiustamisega?

Jaanuari jooksul ei olnud mul erilisi isusid. Vahel oli lihtsalt tunne, et tahaks snäkki (pigem soolast ja midagi toekamat) aga magus mind kuidagi ei isutanud. Vaatamata sellele õnnestus mul siiski mõned maiustused pintslisse pista:

 • Tembleque – troopiliste puuviljade kookosepuding, tapioki-pärlite, mango-banaanisorbee ja mandliküpsistega (La Tabla)
 • Snickersi toortort x2 ja Kohvikook x1 (Toormoor)
 • Toorkook (Bliss)
 • Kinokommid x2 (Coca Cola Plaza)
 • Mandlid tumedas šokolaadis (kaalukaubana, Biomarket)
 • Üks piparkook (Bekker Pagariäri)
 • Maisipallid iirises (Rimi)
 • Martsipanisaiake (Gourmet Cafe)

Seda on natuke liiga palju mu meelest aga kõige rohkem kurvastan ma just martsipanisaiakese, kinokommide ja maisipallide osas. Kurvastan sellepärast, et need olid totaalsed impulssostud ning täiesti liiast, tekitades minus pärast söömist kas raske või ebameeldiva/ebamugava enesetunde. Seega mitte just kõige parem valik tervisliku toitumise vaatevinklist.

Miks ma kõike seda kirjutan ja jagan?

Sest ma soovin jagada oma kogemust ausalt, ilustamata ja liialdamata. Ma tahan jagada oma mõtet, et täiust pole olemas ja muutuste teekond võib-olla vahel pikk ja konarlik aga teadlikke valikuid tehes me teadvustame endale olukorra tõelist olemust, ka siis kui need valikud ei ole kõige paremad. Vahet pole, kas me püüame muuta oma toitumist, mingit käitumismustrit, laste kasvatusmeetodeid, enesesse suhtumist,  õppida uut oskust või ületada sõltuvust.

Veganuari viimasel päeval tundsin ennast üsna kehvasti, hästi jõuetu ja väsinuna – mul oli justkui kott peas ja uduloor silme ees, tahtsin ainult magada. Mingil hetkel jõudsin mõelda, et äkki olen liiga ühekülgselt toitunud ning mingid olulised ained on selle tõttu saamata jäänud … tekkis hirm. Ostsin endale kaks saiakest ja paki kartulikrõpse, et enesetunnet parandada (loogiline ju?) ja pärast oli tunne nagu oleksin ühe suure ja raske kivi alla neelanud. Muidugi olin ma enda peale pahane!

Terve kuu olin üsna ausalt söönud taimset toitu ja kuulanud oma keha vajadusi ja nüüd siis selline lõpuämber! Äkki see oli hoopis täiskuu, mis mind niimoodi mõjutas või hoopis samal päeval alanud kuupuhastus?

Super Blue Blood Moon Made Me Do It!

Igal juhul oli selles olukorras oma õppetund – harida ennast veidi veganluse teemadel ja vaadata veelgi hoolsamalt, et kõik toidugrupid oleksid piisavas koguses esindatud ja toidulaud võimalikult rikkalik, mitmekesine ning tasakaalustatud.

Kas ma jätkan?

Mulle väga-väga meeldis mu füüsiline enesetunne jaanuari lõpuks, hästi kerge ja mõnus oli olla. Kõht ei puhitanud ega punnitanud, kõik toimis korralikult ja olin isegi mõned kilod kaotanud. Kindlasti oli oma osa taimsel toidul aga ma ise usun, et suuremat rolli mängis see, et olin oluliselt vähendanud gluteeni ja piimatoodete tarbimist (olen nende suhtes tundlik), piiranud magusa söömist ning vältinud valmistoitude ostmist.

Püüan hoida sarnast joont ka edaspidi süües võimalikult puhast terviktoitu, juues piisavalt vett ning usaldades oma keha taimse ja loomse vahel valides.

ja üks asi veel …

… lisaks maitsvatele taimsetele toitudele meeldis mulle veganuary juures see, et suutsin vältida palju rohkem pakendeid kui tavaliselt. Kuna ma loomseid tooteid ei ostnud, sain enamuse oma juur-, puu- ja köögiviljadest ostetud turult kaalukaubana oma karbi, koti või võrgu sisse, mis mind VÄGA rõõmustas! 🙂

One thought on “Veganuary 2018 – kokkuvõte

 1. Nii tore, et selle teekonna läbisid! Olen rõõmus, et avastasid kokkamise võlud ja oled seda teekonda nautinud. Ja tõepoolest, ükski asi iseeneses pole täiuslik, kõigel on oma väikesed vead või möödalaskmised. See just teebki elust elu 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga