Rabarberikook – see eriti hea!

Rabarberikook on varasuvine koogiklassika! Olen aastate jooksul proovinud mitmeid rabarberikoogi retsepte aga ükski pole olnud päris see, mida oleksin kasutama jäänud.

Sel kevadel soovitati mulle mitmel korral Ragne Värgi retsepti “Kiire rabarberikook”. Minu ootused olid kõrged, paraku polnud ka see paljukiidetud rabarberikook päris see, mida hing ihkas ning mida ma oma lapsepõlvest mäletasin.

AGA uurisin natuke emalt, kuidas meie vanaema seda rabarberikooki siis ikkagi tegi ja lõpuks peale mitmeid katsetusi jõudsin tulemuseni, millega olin enam kui rahul. 

Kook tuli kohev, mahlane ja imemaitsev!

Rabarberikook
Tükike kooki – õhuline, pehme ja samas parajalt mahlane.

Rabarberikook – see eriti hea!

Rabarberisegu:

  • 300-350 g  rabarberit
  • suhkrut maitse järgi
  • 1 tl kaneeli

Tainas:

  • 4 muna
  • 180 g suhkrut
  • 170 g jahu
  • 150 g võid (sulatatud)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl kardemoni

Kõigepealt valmista ette rabarberisegu, selleks tükelda rabarber, lisa veidi suhkrut ja kaneeli, sega hästi läbi ning jäta maitsestuma.

Jätka taina valmistamisega. Sulata või ja jäta jahtuma, seejärel mikserda või vispelda munad ja suhkur ilusaks ühtlaseks ja heledaks vahuks. Lisa vahustatud munadele jahtunud sulavõi ja sega läbi. Eraldi kausis sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kardemon ning kui kuivained on omavahel segatud, lisa need ettevaatlikult segades tainasse (mina kasutan jahu lisamisel sõela).

Tainas vala vormi (ca. 22 cm x 32 cm) ning puista peale rabarberitükid (eraldunud mahla võid ära kasutada näiteks kisselli keetmisel). Raputa peale veel natuke kaneeli ja suhkrut ning küpseta 175 kraadi juures u. 30-40 minutit või vajadusel kauem.

Rabarberikook - plaadikook
Mina armastan koogid alati veel tuhksuhkruga kaunistada.
Rabarberikook - tükike
Kook jääb mõnusalt pehme ja mahlane, kuid mitte liialt niiske, püsib kenasti koos.

Mulle endale meeldib kõige enam koogi tekstuur – see on õhuline, pehme ja samas parajalt mahlane. Vanillisuhkur lisab koogile mõnusalt sulni maitsenüansi, samas kui kardemon lisab veidi vürtsi ning rabarber oma hapukusega tasakaalustab seda kõike.

Varasemate katsetustega võrreldes meeldib mulle selle koogi juures veel see, et koogitükk püsib kenasti koos ega vaju käes laiali. Rabarber ei ole vajunud täiesti põhja ning kook ise ei ole liialt märg ega liialt biskviidine, vaid just selline paras.

No kohe eriti hea rabarberikook, vähemalt minu meelest!

Kui proovid seda retsepti siin, siis anna kindlasti märku, kuidas koogitegu välja tuli ja kuidas maitses!

57 thoughts on “Rabarberikook – see eriti hea!

      1. Sega rabarber ja suhkur, kaneel kokku. Võtsingi 180g suhkurt, 1tl ja segasin rabarberiga kokku. Siis järgmine samm on muna ja suhkru segamine. Okei, nüüd on küll midagi valesti selgitatud, sest suhkur on juba segatud rabarberiga kokku…

        1. Nii võib jah juhtuda kui ei ole eelnevalt tervet retsepti ja juhiseid läbi lugenud. Mul endalgi paaril korral nii juhtunud 🙈

        2. Ma lugesin ka esimesel korral valesti. Teisel korral sain hakkama. Väga hea kook!

        1. Tegin täna seda kooki ja jagasin 15 tükiks. Iga tükk on paraja suurusega, ei liiga suur ega liiga väike.

  1. Minu eelmine hea retsept läks aiataha. No ei õnnestunud. Ja siis nüüd proovisin seda siin. Ja oh üllatust! Küll pidin 5min kauem ahjus hoidma aga otsa sai vist kiiremini kui 5minutit. Uus kook läks järgmisel päeval ahju ja koos jäätisega serveerituna oli õhtusöögi tipp! Super! Noored sõid puru ka ära (paberilt)! 🤩❤️

    1. Angela, Su kommentaar tõi mulle suure neratuse suule 😀 Ma ise ei ole seda kooki jäätisega proovinud aga kujutan ette, et see võis olla taevalik…mmm… 💖 Ja loomulikult on mul hea meel, et tervele perele maitses.

    2. Ma ei ole üldse küpsetaja, aga poisil oli vaja kooliks teha ja nii me proovisime ja tegime siis. Ja mulle nii maitses, peaaegu sõin terve koogi ise ära 😀 ja täna tegin veel kaks portsu kooki, ühe viin vanaemale ja vanaisale maitsta 🙂 nüüd hakkas meeldima selle koogi tegemine 🙂 kindlasti teen veel suvel (kuna grillimised ja eks külalised tulevad ka, ja kindlasti tahavad ka maitsta) 🙂

      1. Vicky, nii tore lugu! Aitäh, et jagasid 🙂 Eks selle koogiga ongi see lugu, et kipub kiirelt otsa saama. Ja niiii armas, et viid ühe koogi vanaemale ja vanaisale külakostiks 💖

  2. täielikult põrus mul see kook 😦 täpselt õige suurus plaat ja no napilt cm paksune.

    1. Marje, seda on küll kahju kuulda! Minu ainuke oletus hetkel on see, et muna ja suhkur ei saanud piisavalt vahtu löödud. Kunagi sai retsept enda tarbeks kirja pandud ja tumdub, et pean vastavad täiendused juurde lisama.

    2. Tere
      Huvitav, kas sama retsepti järgi oleks mõeldav teha kook ka õuntega?
      Rabarberikook õnnestus väga hästi, tuli ülimaitsev. Kõigile,kes proovisid,väga meeldis.

      1. Ikka saab! Ma ise ei ole veel katsetanud aga ilmselt peab õunte kogusega veidi katsetama ja soovitaks valida pigem hapukamad õunad. Kindlasti tuleb mingi hetk ka õunakoogi retsept või isegi paar 😉

      2. Minu arust üks paremaid rabarberi kooke mida söönud olen. Tänud retsepti eest ja edu edaspidiseks. 🙂 Super!

    1. Aitäh Janely, positiivset tagasisidet on alati rõõmustav saada! 💖 Mul on hea meel, et kook maitses 🙂

  3. Minul tavaliselt küpsetised välja ei tule, nii ka seekord. Asi on minus. Kasutasin öko täistera nisujahu ning kuna tavalist rafineerimata roosuhkrut kodus eriti polnud, siis lisasin sellele veidi papardura suhkrut, võib olla see oli vale. Üldse panin suhkrut vist 75% vähem kui vaja. Tainas tuli selline saviplönni struktuuriga, veidi vesine, nagu hakkaks savist vaasi voolima. Tavaliselt teen küpsetisi poole kogusega retseptist, et mitte toitu raisata. Ma söön selle käkerdise ära, mis välja tuli, aga no ei ole küpsetamine kahjuks minu teema.

    1. Mirju, mul on tõesti kahju, et sa ei saanud ei kooki ega savist vaasi. Aga eks see koostisosadega katsetamine ongi veidi trikikas ja mul endalgi mõned koogid tänu sellele aia taha läinud.

    1. Suurepärane, et maitses! Kahju muidugi, et ei kerkinud…äkki munad ja suhkur ei saanud piisavalt vahuliseks klopitud?

  4. Kas või tohib asendada kookosõliga 1:1-le? Ning kas selle suhkrukogusega tuleb väga magus kook?

    1. Liis, seda kooki võib teha taimse õliga ka, miks mitte kookosõliga 🙂 aga kuna ma ise ei ole sellega proovinud tehq, siis ei oska öelda, kas kogus peaks olema 1:1-le. Eks see veidi katsetamise asi ole. Kui oled ära proovinud, anna meile ka teada, mis koguses sa õli kasutasid ja kuidas välja tuli. Magususe kohepealt…minu meelest ei ole magus kook, pigem selline maheda maitsega aga “magus” on jälle niiii suhteline. 😀

  5. Just tegin seda pirukat ja absoluutselt minu lemmik! Lihtne teha ja maitseb hästi! Aitäh 🙂

    1. Liivi, rõõm kuulda, et maitses! 😀 Seda on tõesti lihtne teha ja maitseb ka hästi. Ma just eile tegin seda kooki ja mõtlesin täpselt sama!

  6. Proovisin sinu retsepti esimest korda kodus ja see tuli ääretult maitsev. Otsustasin, et just selle retsepti järgi küpsetan ma rabarberikooki sel aastal talupäevadel. Täna olen siin Hiiumaal Ainola talus (minu vanaema talus) ja just hetk tagasi lükkasin ahju viimase plaaditäie koogiga. Kokku sai 2 päeva jooksul küpsetatud 4 suurt plaaditäit (3 kordse koguse võtsin ühele plaadile). Kokku kulus 48 muna (talukanamuna), vahepeal sai käidud mune korjamas lausa pesapealt:) Igaljuhul on nüüd küpsetatud küll! Suur tänu suurepärase retsepti eest!

    1. Liisi, vau! 💖 Sa oled ikka megavinge, et nii palju kooki küpsetada jaksasid… 48 muna, no see annab juba natuke aimu, mis kogustest me siin üldse räägime!
      Ja mul on suur rõõm, et otsustasid just selle retsepti järgi kooki küpsetada. Järgmisel aastal võtame siis talupäevade raames ette külastuse Hiiumaale ja tuleme teie juurest ka läbi! 😉

  7. Tegin ka speltajahu ja kookossuhkruga. Tekstuur jäi ok, püsis koos. Rabarberit oli täpselt 300g, aga tundus liiga palju selle taignakoguse kohta. Mõnes kohas jäi liiga mahlane ja vedel seetõttu kook. Tegin ùmmarguses lahtikäivas vormis.
    Muidu, tänud retsepti eest!

  8. Kas oskate öelda, mitmele inimesele oleks sellise kogusega kook, nagu Teil retseptis kirjas, mõeldav? Oleks vaja teha lasteada, aga ei oska kogustega arvestada.

  9. Proovisin ja tuli see mis tahtsin ja maitse ka väga hea, nüüdseks nädalas 2×teinud juba,kuna on lihtne teha ka.
    Tänud!!

    1. Aire, aitäh tagasiside eest! Mul on rõõm kuulda, et kook maitses ja oli täpselt see, mida tahtsid 🙂 Õnneks rabarberihooaeg veel kestab, jõuad mõned plaaditäied veel teha!

  10. Katsetasin just nii et asendasin pool jahu kogusest kaerajahuga. Ülikerge ja hea tuli! Uus lemmik! Aitäh!

    1. Piret, aitäh, et oma katsetuste tulemusi jagad! Hea teada, et kaerajahuga jääb ka mõnusalt kerge ning maitsev ja eks kaerajahu lisab küpsetistele omamoodi mõnusa meki ka. Nii tore, et sellest retseptist on saanud sinu uus lemmik rabarberikoogi retsept 🙂 Head küpsetamist!

  11. Muidu tuli väga hea kook,aga no mis küpsetuspulbrit ma kasutama pean, et koogid rohkem kerkiks?
    Panen igakord, ämma soovitusel rohkem pulbrit kui retseptides, aga ikka pigem õhuke kook, kui just päris pärmitaignast ei tee.

    See konkreetne kook maitseb õhukeselt ka väga hästi 🤤

  12. Mina proovisin ka täna ära. Panin rabarberit isegi rohkem. Tõesti mega hea tuli ja kõik kiitsid. Kuna nii lihtne teha, siis tõenäoliselt läheb homme ja ka tulevikus kordamisele 🙂

  13. See oli lihtsalt “suussa sulava”. Aitäh retsepti eest. Kõik maitsed nii paigas. Ja just see kardemoni nüanss. Esimest korda tegin ilma kardemoni ja vaniljesuhkruta,sest avastasin,et need olid otsa saanud. Ikka oli hea. Seega oli hea võrdlus. 🙏❤️😋

  14. Guugeldasin, mis ma guugeldasin, lõpuks jõudsin Sinu retseptini ja väga väga hea kook tuli! Külalised väga kiitsid, laualt läks ülikiirelt. Suurel ahjuplaadil vajas ta mul aga veidi vähem küpsetamist, u 25 minutit oli piisav, hea, et ikka varem piilusin. Ilmselt on võtmeks korralik munade vahustamine 🙂
    Aitäh igal juhul!

  15. Miks keegi pole varem öelnud, et rabarberikoogi sisse tuleb panna kardemoni? Ma pole kunagi rabarberikoogist lugu pidanud, aga see tuli imeline. Ja nii lihtne teha. Läheb kindlasti kordamisele. Aitäh!

  16. Väga lihtne ja maitsev retsept, aitäh! Panen osa rabarberitükkidest taignasse ja osa peale, sedasi on isegi veel mõnusam.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga